Kako dijete uči jesti?

Je li spremno?

Prve poteškoće dohrane već su daleko. Uvodi se sve više novih namirnica dolazi jedno osjetljivo i zanimljivo razdoblje. Prijelaz od prehrane koja je bila usmjeravana od strane pedijatra pa do prihvaćanja načina prehrane obitelji i veće slobode u izboru namirnica gotovo neovisno o preporukama i savjetima.

Opširnije...

Prehrana i problemi

povrcePonašanje djeteta u odnosu na hranu vrlo je različito, a ovisi o nizu čimbenika. Potreba za hranom spada u osnovne nagone potrebne za održanje života kojima upravljaju određene strukture u mozgu.

Opširnije...

Simptomi alergije na hranu

Slika dojenčetaSimptomi alergijske reakcije mogu se očitovati vrlo različito. Iako se alergen* unosi na usta, alergijska reakcija ne mora se uvijek odvijati na sluznici probavnog sustava, i u samom početku ne prepozna se priroda problema.

Opširnije...

Izbor zamjenskog mlijeka

Mame koje ne doje uvijek imaju jedan osjećaj krivnje i nesigurnost: „da li je mlijeko koje dobiva moje dojenče prikladna prehrana, koja će mu osigurati pravilan rast i razvoj?“

Opširnije...

Kada reći zbogom kašicama?

juhaProšlo je 12 mjeseci ili malo više, a bespomoćno djetešce ustupilo je mjesto pravoj maloj osobi koja ima svoju volju - hoda, istražuje svijet oko sebe, igra se, veseli se i ljuti, govori prve riječi sa značenjem. Zna što hoće, a još više što neće.

Opširnije...

Od majčinog mlijeka do prvih kašica

dojenjeDo 6 mjeseci majčino mlijeko može biti jedina hrana za dojenče uz dodatak potrebnih vitamina koje će preporučiti pedijatar. Tijekom cijele prve godine mlijeko ostaje glavna namirnica za dijete.
Dojenjem majka daje djetetu svu potrebnu energiju za njegov organizam, prehrambene tvari za rast i razvoj, ali i bliski emocionalno kontakt, koji je djetetu neophodan da dobro raste i napreduje.

Opširnije...

Hrana čuva zdravlje

Savjeti o zdravoj prehrani postali su dio svakidašnjice u gotovo svim medijima. Zdrava prehrana spada u pravila o zdravom životu, a s druge strane predstavljaju se i osobita iskustva o učinku hrane na najteže bolesti, o čemu još ne postoje znanstveni dokazi, nego samo pojedinačna iskustva.

Opširnije...

Obroci prema dobi

6 mjeseci

U početku većina mama će se zapitati: kakav bi bio idealni prvi obrok kao zamjena za majčino mlijeko? Obrok mora biti takav da ga dijete može progutati bez poteškoća i dobar po sastavu. No, ne dobar da bi se svidio mami nego treba biti prilagođen djetetovom ukusu, koji je zasigurno znatno drugačiji nego u odraslih.

Opširnije...

Poteškoće u hranjenju

Nahraniti dijete, bilo na prsima, bilo na bočicu, ili mu pripremiti dobar obrok, jedan je od načina na koji majka konkretno izražava ljubav prema svojem djetetu.
Ponekad se javljaju poteškoće, nešto pođe krivo. Pokušajmo shvatiti zašto se to događa.
Da bi raslo, dijete mora biti hranjeno: radi se o nepogrešivom i jednostavnom instinktu.

Opširnije...