Reumatska groznica

Neliječena streptokokna infekcija, istina vrlo rijetko, što ovisi o specifičnom odgovoru organizma, može imati za posljedicu reumatsku groznicu uz upalu zglobova i srca (carditis), odnosno srčanih zalistaka (endokarditis), a rjeđe je zahvaćen i mozak (chorea minor) što se očituje nekoordiniranim i nesvrsishodnim pokretima.

Otkrićem antibiotika pojava ovih teških komplikacija je rijetka i uspješno se liječi, čemu pogoduje i poboljšanje socijalnih prilika u razvijenim zemljama.
Bolest je u prošlosti bila povezana s izrazitim siromaštvom, nije bilo antibiotika, i ishod je bio neizvjestan, ako je nastupila upala srca odnosno srčanih zalistaka.

Simptomi bolesti u početku su dosta nejasni i neodređeni: malo povišena temperatura, bol u zglobovima, osip po tijelu (u obliku mrlja ili prstenast).

Zašto se bolest javlja još uvijek nije u cijelosti jasno: streptokok (beta hemolitički grupe A sadrži određene enzime, koji oštećuju membranu stanica vezivnog tkiva citotoksičnost).

Novija istraživanja su pokazala, da je pojava reumatske groznice povezana sa specifičnim markerima HLA sustava (humani limfocitni antigen-kompleks podudarnosti tkiva), koji je povezan preko niza gena s imunim sustavom. Razvoj ove bolesti ima znatnu sličnost s drugim imunopatološkim procesima u organizmu.

Liječenje je kompleksno, a prevencija ponovne infekcije beta hemolitičkim streptokokom od velikog je značenja. Od antibiotika se daje penicilin ili drugi antibiotik iz skupine penicilina.

Prim. Ružica Duplančić–Šimunjak, dr. med., pedijatar


Izdvojeni proizvodi