Peta bolest

Bolest je nazvana po broju jer predstavlja peti infektivni osip opisan u medicini. Naziva se još i megalerythema infectiosum. Uzročnik je virus koji se zove Parvovirus B19, a put zaraze su sluznica nosa i grla. Javlja se češće u djece školske dobi, nakon preboljele bolesti stječe se trajni imunitet.

Zanimljivo je da se nakon nestanka bolesti, u mjesecima koji slijede, prilikom kupanja u toploj vodi, za jakog uzbuđenja (emocionalni stres) ili izlaganja suncu, na koži javlja vrlo slično crvenilo.

Simptomi

Nakon inkubacije od 14 -21 dana, prije pojave osipa nema nekih naročitih simptoma osim možda blagog porasta temperature. Na licu djeteta za 1-4 dana javljaju se oštro ograničene mrlje, najprije crvene, zatim plavkaste, kao da je dobilo udarac po licu (pljusku). Istodobno ili neposredno nakon pojave na licu, jave se na trupu i udovima mrlje crvene boje koje u sredini blijede i spajaju se na periferiji s drugim mrljama. Za nekoliko sati koža poprima karakteristični mrežasti izgled.
Peta bolest traje 1-2 tjedna. Dijete nije jako zarazno za druge i prijenos bolesti moguć je tjedan dana prije pojave prvih simptoma, pa do kraja javljanja osipa. Kad se kožne promjene pojave, bolesnik više nije izvor zaraze.

Liječenje

Ovisi o simptomima. Temperatura se snižava paracetamolom, a ako je svrbež jača pedijatar će vjerojatno preporučiti antihistaminik.

Cjepivo

Cjepivo protiv pete bolesti ne postoji.

Prim. mr. sc. Ružica Duplančić–Šimunjak, dr. med. pedijatar


Izdvojeni proizvodi