Cijepljenje djece protiv gripe: razlozi za i protiv

cjepivoZna se da su djeca najviše izložena zarazi, škole i vrtići brzo se isprazne čim se javi epidemija i to obično dva tjedna prije nego epidemija u općoj populaciji dostigne vrhunac.

Opširnije...

Učestalost pobola tijekom godine

beba_placeKoliko puta se dijete godišnje razboli sa znacima prehlade i upale gornjih dišnih putova tijekom jedne godine, posebice u zimskim mjesecima? Roditelji često postavljaju to pitanje pedijatru, sami su u nedoumici, pitajući se koliko puta dijete poglavito zimi „smije“ biti prehlađeno?

Opširnije...

Deset pitanja i odgovora o kašlju

Čim dijete kašlje, roditelji se najprije plaše upale pluća. Treba znati da je kašalj češće znak upale dišnih putova od nosa do traheje, nego upale pluća.

Opširnije...

Streptokokna infekcija

Crveno grlo, pa čak ni mikrobiološki nalaz streptokoka ne znači da se doista radi o streptokoknoj infekciji. 

Ako klinička slika nije potpuno jasna i liječnik može biti u dilemi jer svaka prehlada ili druga virusna infekcija može započeti crvenim grlom. Razlika ipak postoji: uz običnu prehladu javljaju se i kataralni simptomi- kihanje, kašalj, bistri sekret iz nosa, oči suze.
Ovi simptomi kod streptokokne infekcije se ne javljaju.

Opširnije...

Reumatska groznica

Neliječena streptokokna infekcija, istina vrlo rijetko, što ovisi o specifičnom odgovoru organizma, može imati za posljedicu reumatsku groznicu uz upalu zglobova i srca (carditis), odnosno srčanih zalistaka (endokarditis), a rjeđe je zahvaćen i mozak (chorea minor) što se očituje nekoordiniranim i nesvrsishodnim pokretima.

Opširnije...

Šarlah (scarlatina, lat.)

Jedina od dječjih zaraznih bolesti koje je uzročnik bakterija - beta hemolitički streptokok grupe A. Ova bakterija obično se nalazi u ždrijelu i može izazvati upalu grla i tonzila – tonsillitis. Šarlah se može preboljeti više puta, prenosi se kapljičnom infekcijom i vrlo je zarazna bolest.

Opširnije...

Šesta bolest (exanthema subitum, trodnevna groznica, roseola infantum)

Ime je bolest dobila jer predstavlja šestu bolest s osipom opisanu u medicini. Javlja se u dobi od 6 mjeseci do 2- 3 godine. Uzročnik je virus iz porodice Herpes virusa, koji se zove Humani Herpes Virus, tip 6. Ulazi u organizam preko sluznica gornjih dišnih putova (nos i grlo).

Opširnije...

Peta bolest

Bolest je nazvana po broju jer predstavlja peti infektivni osip opisan u medicini. Naziva se još i megalerythema infectiosum. Uzročnik je virus koji se zove Parvovirus B19, a put zaraze su sluznica nosa i grla. Javlja se češće u djece školske dobi, nakon preboljele bolesti stječe se trajni imunitet.

Opširnije...

Kako prepoznati osip i radi li se o zaraznoj bolesti?

Osip po koži gotovo uvijek je razlog za nemir: je li posrijedi neka zaraza, alergija, preosjetljivost na hranu ili neka kožna bolest?

Opširnije...

Rubeola

Uzročnik ove zarazne bolesti je virus rubeole (rubivirus) koji pripada porodici Togaviride, a prenosi si s jedne osobe na drugu kapljičnom infekcijom tijekom govora, kašlja i kihanja.

Opširnije...

Vodene kozice -Varičele (varicella)

Vrlo česta zarazna bolest s osipom od koje oboli 90- 95% osoba. Uzročnik je virus - Varicella – Zoster, koji pripada porodici Herpes virusa.

Opširnije...

Ospice (morbilli)

Uzročnik bolesti je virus ospica iz porodice paramiksovirusa, koji se prenosi od jedna osobe na drugu mikroskopski sitnim kapljicama sline koja je zarazna i širi se u okolinu tijekom govora, kašlja i kihanja.

Opširnije...

Rota virus infekcije

Ovaj virus odgovoran je za 30% infekcija gastrointestinalnog sustava u dojenčadi i male djece. Nema lijeka koji će svladati ovaj virus, ali danas već postoji cjepivo za najteže oblike bolesti, odnosno najugroženije skupine dječje populacije.

Opširnije...